Moderný telefón s Androidom, či Windows Phone 7 sa nezaobíde bez dátového paušálu


K modernému mobilu s operačným systémom Android, či Windows Phone 7 neodmysliteľne patrí predplatený dátový paušál. Zatiaľ čo pri starších mobiloch sa internetová konektivita musela prácne nastavovať, v moderných telefónoch platforiem Win Phone 7, Apple, či Android ešte ani SIM karta poriadne nedosadne na kontakty nového telefónu a v tom okamihu je telefón pripojený a začne dátová prevádzka. Android nedokáže existovať bez pripojenia na Google, Win Phone 7 sa nezaobíde bez komunikácie s Windows Live, podobne je to u Apple. Okrem dátovej prevádzky začne však začne aj tarifikácia a bez aktivovaného dátového paušálu vás môže každý prenesený megabajt stáť poriadne draho. Za mesiac tak môžete zaplatiť za dátové prenosy aj niekoľko stovák EUR.

  • Z O2 aktivujete dátový paušál zaslaním SMS správy s textom DATANEOBMEDZENE na skrátené číslo 99222  a mesačne to stojí okolo 6 EUR.
  • V Orange si aktivujte službu Orange World, 100 MB mesačne výjde na 5.90 EUR, 1000 megabajtov je len o euro drahšie, takže tu je voľba jasná.
  • V T-Mobile treba aktivovať aspoň Príležitostný mobilný internet s 500 MB za 5.99 EUR

Dátový paušál si aktivujte pred zasunutím SIM karty do nového telefónu. Aj v prípade, ak si ho aktivujete cez SMS okamžite po prvom zapnutí telefónu, kým stihnete napísať SMS a príde potvrdenie, môže vás to výjsť ako v konkrétnom prípade na obrázku 30 EUR bez DPH za 38 MB prenesených údajov

Takto vyzerá na detailnej faktúre (vymazal som údaje týkajúce sa operátora). Za 10.5 minúty dátového bolo účtované 38 MB. Nuž skúsme počítať. Maximálna prenosová rýchlosť u daného operátora je 296 kbit/sek (to je teoretická, reálne je to menej ako polovica ale buďme veľkorysí, počítajme teoretickú rýchlosť), to je to je 37 kilobajtov za sekundu, teda 2,2 MB za minútu. Takže ak by sme pripustili, že počas 10.5 minúty používateľ telefón zapol, odoslal SMS aktiváciu dátového paušálu a dostal potvrdenie aktivácie služby by telefón prenášal údaje na pozadí na teoreticky najvyššej možnej rýchlosti preniesol by maximálne 23 MB, a v praxi podľa reálnych meraní ani nie polovicu.

Takže sa niekde musela vlúdiť chybička, podobná ako keby ste dostali od polície foto z radaru, že ste na starej škodovke išli 250 km/h. Pravdepodobne je to spôsobené systémom tarifikácie, ktorý prenesené údaje zlučuje do blokov, takže dáta sa síce preniesli, ale inokedy než je to v detailnom výpise a nesúladom medzi CRM systémom, ktorý prijal objednávku dátového paušálu cez SMS, obratom ju zákazníkovi potvrdil, ale do tarifikačného systému preniesol až neskôr

Aj v prípade predplateného dátového paušálu pozor na roaming, ktorý je tarifovaný spravidla osobitne. Vo väčšine prípadov sú však telefóny implicitne nastavené tak, aby údaje v roamingu prenášali až keď to používateľ povolí.

Alternatívou na odľahčenie údajov prenesených cez GSM je WiFi, takže ak máte možnosť doma, alebo v internetovej kaviarni, aktivujte v telefóne tento druh komunikácie. Pozor, WiFi vám nenahradí absenciu dátového paušálu nakoľko keď ste v dosahu WiFi siete budú síce dátové prenosy prebiehať týmto spôsobom, ale ako náhle sa dostanete mimo dosah WiFi signálu budú dátové prenosy aj bez vedomia používateľa fungovať znova cez GSM.

 

About Luboslav Lacko

Záujem o využitie moderných telefónov pre biznis a osobný život. Cloud computing, virtualizácia, vývoj aplikácií, business intelligence
This entry was posted in Všeobecné. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár